. Космическият телескоп на НАСА “Хъбъл успя да заснеме най-детайлните снимки на

...
. Космическият телескоп на НАСА “Хъбъл успя да заснеме най-детайлните снимки на
Коментари Харесай

Космическият телескоп на НАСА Хъбъл засне първите детайлни снимки на междузвездна комета!

. Космическият телескоп на НАСА  “Хъбъл ” съумя да снима най-детайлните фотоси на обект, който идва отвън рамките на Слънчевата система. Става въпрос за кометата 2I/Борисов, която е едвам второто тяло, намерено от човечеството, за което е доказано, че е с междузвезден генезис.

Напомням на читателите, че първият подобен обект, който е прочут под името Оумамуа, бе открит през 2017-та година. “Но до момента в който Оумамуа изглеждаше да е скалисто тяло, 2I/Борисов е прекомерно интензивно тяло, което наподобява на елементарните комети. Загадка е за какво двете тела са толкоз разнообразни ”, оповестява астрономът Дейвид Джуит от Калифорнийския университет.

Скоростта на 2I/Борисов е изключителна, като възлиза на 177 028 км/ч по отношение на Слънцето. С тази скорост кометата въобще няма да се спре в нашата система, а ще я напусне и още веднъж ще се насочи към междузвездното пространство. Най-голямото сплотяване сред 2I/Борисов и звездата ни ще е реалност на 7-ми декември, когато дистанцията сред двата обекта ще е два пъти по-голямо от това сред Земята и Слънцето. До средата на 2020-та кометата ще прекоси орбитата на Юпитер, след което отново ще навлезе в галактическата пустош. Никой не знае какъв брой милиони години ще минат, преди 2I/Борисов още веднъж да приближи някоя друга звездна система.

Оумамуа и 2I/Борисов са първите обекти в Слънчевата система с междузвезден генезис, които бяха изучени от астрономите. И това е единствено с началото – няма спор, че с течение на времето ще открием още сходни нашественици. Съгласно един от научните модели, в нашата Слънчева система има непрекъснато няколко хиляди междузвездни обекта, само че множеството от тях са прекомерно бледи, с цел да бъдат следени от телескопите.

Снимките на 2I/Борисов, направени от “Хъбъл ”, несъмнено са доста забавни. Наблюденията на кометата ще продължат най-малко до януари 2020-та.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР